Τίτλοι Ειδήσεων

 

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Με αυτό τον τρόπο θα ανάψει τη μηχανή της βαριάς βιομηχανίας της χώρας PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 19 Μάρτιος 2021 08:33

  alt Δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες – Εφικτή η εφαρμογή του από τον Ιούνιο

«Σάρκα και οστά» αναμένεται να πάρει το «πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού» το οποίο ήταν προσωπικό στοίχημα-πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την ΕΕ, προκειμένου να επανεκκινήσει με ευνοϊκούς όρους ο Τουρισμός, η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

Το πιστοποιητικό, το οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν να υιοθετηθεί πριν από το καλοκαίρι για να σωθεί η τουριστική περίοδος, θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ PCR ή διαθέτει ανοσία έχοντας προσβληθεί και αναρρώσει από την νόσο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNNi για το «πράσινο φως» της Κομισιόν, στην πρόταση του για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Ήμουν ο πρώτος που ήγειρε το ζήτημα του πράσινου, ψηφιακού πιστοποιητικού στα μέσα Ιανουαρίου, όταν ήταν απολύτως ξεκάθαρο σε εμένα ότι σε κάποιο σημείο, είτε στα μέσα της άνοιξης, είτε το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν την ανάγκη να ταξιδέψουν και έπρεπε, στο μέτρο του εφικτού, να διευκολύνουμε την πραγματοποίησή τους. Τότε υπήρχε μια αντίθεση, αλλά η Κομισιόν υιοθέτησε αυτήν την ιδέα, υποβάλλοντας την πρότασή της, η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τα ταξίδια, που είναι σημαντικό για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι πολύ εξαρτημένη από τον τουρισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

WE ARE PROPOSING TO CREATE A DIGITAL GREEN CERTIFICATE TO FACILITATE SAFE FREE MOVEMENT INSIDE THE EU DURING THE PANDEMIC.

THE CERTIFICATE WILL:
✅ BE ACCESSIBLE AND SECURE FOR ALL EU CITIZENS
✅ BE NON-DISCRIMINATORY
✅ CONTAIN ONLY ESSENTIAL INFORMATION#STRONGERTOGETHER

— EUROPEAN COMMISSION ?? (@EU_COMMISSION) MARCH 17, 2021

Αναφερόμενη χθες στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.».

Και εξήγησε: «Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας».

Δεν θα διαχωρίζει τους πολίτες – Εφικτή η εφαρμογή του από τον Ιούνιο

Ως «εφικτή» χαρακτήρισε τη διάθεσή του πράσινου πιστοποιητικού μέχρι τον Ιούνιο, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Πιστεύω ότι, όπως έχουμε διαβουλευτεί και με τα κράτη μέλη, θα προχωρήσει», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το πιστοποιητικό «έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και σέβεται την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά, ταυτόχρονα, υπάρχει και ένας ξεχωριστός κωδικός, ώστε να εξασφαλίζεται η αυθεντικότητα. Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι είναι κάτι το οποίο θα υιοθετηθεί».

Επισήμανε, επίσης, ότι «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αισθάνονται ότι υπάρχει μία ασφάλεια, ώστε να μπορούν σταδιακά να επιστρέψουν σε μία καινούργια -θα έλεγα- κανονικότητα, στα ταξίδια το καλοκαίρι και είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε και τους ίδιους τους πολίτες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είναι «λειτουργικό» μέχρι τον Ιούνιο, αφού υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να γίνει και μία προεργασία από τα ίδια τα κράτη μέλη, ώστε να έχουν έτοιμη την τεχνική υποδομή για να μπορούν να λειτουργήσουν τα πιστοποιητικά», προσέθεσε: «Νομίζω ότι είναι εφικτό και ο στόχος είναι ακριβώς για να μπορέσουμε -ιδιαίτερα για χώρες όπως και την Ελλάδα, οι οποίες περιμένουν την καλοκαιρινή περίοδο- να υπάρχει αυτή η διευκόλυνση, με ασφάλεια, στη διακίνηση των πολιτών».

Επανέλαβε ότι στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται είτε εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, εάν έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει, και ότι πρόκειται για «ένα ευέλικτο πιστοποιητικό το οποίο θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις επιστημονικές εξελίξεις. «Θεωρούμε ότι θα διευκολύνει σημαντικά μία ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα διασφαλίσει και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνιών».

Επισήμανε, έπειτα από σχετική ερώτηση, ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν από πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο που δεν είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, να υπάρχει, ταυτόχρονα, και τεστ ή θα το δεχτούν, και προσέθεσε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα είναι και τα εμβόλια που όλα τα κράτη μέλη θα αναγνωρίζουν».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικές» τις παραδόσεις της εταιρείας AstraZeneca, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «να μην ξεχνάμε ότι, εδώ, έχουν υπογραφεί συμφωνίες προαγοράς και αυτό που ζητούμε από όλες τις εταιρείες είναι να τηρούν αυτές τις συμφωνίες, που έχουν υπογράψει μαζί με την Επιτροπή και, βεβαίως, με τα κράτη μέλη».

Αναφερόμενη στην αυριανή τελική απόφαση του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της εταιρείας, τόνισε ότι, από την αρχή, τα θέματα ασφάλειας ήταν «ουσιαστικής σημασίας για μας», όπως είπε, γι’ αυτό και «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μελετά όλα τα δεδομένα τις τελευταίες ημέρες». Συγκεκριμένα, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην ΕΕ, η επίτροπος Υγείας είπε: «Εμείς, έχουμε προχωρήσει -και εξασφαλίσει- ώστε να υπάρχει μία νωρίτερη παράδοση του εμβολίου της Pfizer – 4 εκατ. δόσεις – πριν από τέλος Μαρτίου, και, προχθές, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ακόμη 10 εκατ. δόσεις, οι οποίες θα παραδοθούν νωρίτερα, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε περίπου 100 εκατ. δόσεις -και παραδόσεις- το μήνα στο δεύτερο τρίμηνο. Και είναι μία σημαντική βελτίωση από τους αριθμούς που είχαμε τους πρώτους τρεις μήνες».

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτή η ανυπομονησία και η κούραση για την πανδημία, για τα μέτρα. Έχουμε και τις μεταλλάξεις, οι οποίες, όπως βλέπουμε, έχουν δημιουργήσει, μία άλλη, διαφορετική πίεση και στα συστήματα υγείας και στους πολίτες», είπε και, αμέσως προσέθεσε: «Έχουμε βάλει έναν στόχο: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει το 70% των ενήλικων ευρωπαίων πολιτών. Είναι ένας εφικτός στόχος, με τους αριθμούς που έχουμε σήμερα, για τις παραδόσεις που θα έχουμε».

Επισήμανε ότι από τον Απρίλιο «μπαίνει ακόμη ένα εμβόλιο της Jonson & Jonson, μίας δόσης», οι παραδόσεις του οποίου, όπως είπε, αναμένονται περίπου στα μέσα Απριλίου. Έτσι, «θα έχουμε περίπου 200 εκατ. από το εμβόλιο της Pfizer, το δεύτερο τρίμηνο, περίπου 35 εκατ. από τη Moderna, 55 εκατ. από την Jonson & Jonson και, αν προχωρήσει και το εμβόλιο της AstraZeneca, ακόμα 70 εκατ.».

«Γι’ αυτό ο εμβολιασμός θα προχωρήσει. Ήδη, προχωρά με πολύ καλύτερους και με ταχύτερους ρυθμούς», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μία πανδημία στην οποία βλέπουμε να υπάρχουν συνεχώς αλλαγές και μεταλλάξεις και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, μέχρι να έχουμε καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

«Βεβαίως, θα κριθούμε όλοι μετά, εκ του αποτελέσματος», είπε καταλήγοντας και προσέθεσε: «Όλοι μαζί πετύχαμε πάρα πολλά. Και πέρυσι, τον Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα εμβόλια, δεν υπήρχε ούτε εμβόλιο. Και έχουμε τώρα αδειοδοτήσει τέσσερα εμβόλια και προχωρούμε και με άλλα. Και έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο που πραγματικά μας δίνει επιλογές. Υπάρχουν και υπήρχαν προβλήματα με την παραγωγή, με τις παραδόσεις. Τώρα, πιστεύω- ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός των παραδόσεων, αλλά και όλοι μας -ο κάθε πολίτης- θα πρέπει να κάνουμε αυτή την τελευταία προσπάθεια με την υπομονή μας, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε μία νέα καθημερινότητα».

 


Πηγή